Jídlo a pití
O portugalské kuchyni se říká, že je chutná a zároveň levná. Vycházíme zejména z faktu, že v minulosti to bývala strava pro námořníky a zemědělce.
Restaurace se dělí podle úrovně do 4 kategorií. Mimo to se vám jistě bude hodit pár následujících slovíček: taverna = tasca, marisqueirias se specializuje na pokrmy z mořských živočichů, pod názvem cervejaria se skrývá pivnice.
Typické polední menu se skládá z polévky (a pečiva k ní), hlavního chodu, zákusku a sklenice (či lahvinky) vína.
Mezi místní speciality patří samozřejmě rybí maso. Turisté si bezpochyby pochutnají na sardinkách, polévce z korýšů či pstruhovi, tresce a tuňákovi. Dále je oblíbená drůbež a veškeré saláty.
Zvláštní pozornost je třeba věnovat portugalským zákuskům a pečivu. Obojí je ovlivněno maurskou tradicí, která dodává lehce orientální nádech. K dostání jsou ve všech kavárnách a cukrárnách, ale také na otevřených tržištích.
Pití
V Portugalsku stojí na prvním místě mezi nápoji samozřejmě víno. Zejména portské se podává v několika druzích. K dostání je i tzv.zelené víno, které se lisuje z nezralých hroznů. Své nenahraditelné místo má v zemi káva a čaj.
Spropitné
Spropitné se dává obvykle v rozmezí 5-15% z celkové částky. I když už je automaticky do ceny započítáváno, slušnost je přidat již zmíněnou částku.